Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
PERE VENTURA CAVA PRIMER RESERVA BRUT 0,75L

Pere Ventura Cava Primer Reserva – DO CAVA – Hiszpania

Wino białe, Wino musujące AROMATYCZNE, BECZKOWE, KWIATOWE, LEKKIE, OWOCOWE, ŚWIEŻE

Duża rodzinna firma pielęgnująca jakość poprzez posiadanie pojedynczych wyspecjalizowanych winnic. Ich najprostsza Cava leżakuje 18 miesięcy na osadzie.

Region Cava

Większość produkcji Cava odbywa się w regionie Katalonii (Catalunya), a zwłaszcza w Penedes . Wina są w przeważającej mierze wytwarzane tradycyjną metodą , przy pomocy wyjątkowego hiszpańskiego wynalazku, gyropalette. Ten, wprowadzony w Katalonii w latach siedemdziesiątych, jest mechanicznym urządzeniem stosowanym do łamania (obracania) kilku butelek wina jednocześnie. Stał się podstawową metodą masowej produkcji win musujących. Winorośle w wieku od 15 do 20 lat położone są na wysokości 340 m na głębokich, kredowych glebach. Sadzone w gęstości od 2200 do 2500 winorośli na hektar, 35% Xarel.lo, 35% Macabeo i 30% winorośli dają wydajność około 12 000 kg / hektar. Chociaż Penedes to maszynownia Cava (około 95 procent całkowitej produkcji), wino może być legalnie produkowane tylko w ośmiu różnych regionach.

WINNICA Pere Ventura

Prestiżowy dom Cava Pere Ventury został założony w 1992 roku, ale czerpie z dziedzictwa win musujących sięgających głęboko w przeszłość. W rzeczywistości był to pradziadek Pere, który był odpowiedzialny za pierwszą Cava, jaką kiedykolwiek wykonano klasyczną metodą stosowaną w Szampanii, a jego dziadek i ojciec nadal doskonalili swoją technikę wytwarzania Cavasów wyróżniających się i opanowanych.

Szczep Macabeo

Macabeo (lub Viura w Rioja) to białe wino winogronowe używane po obu stronach Pirenejów, na północy i wschodzie Hiszpanii oraz w najbardziej wysuniętych na południe obszarach Francji. Względnie wszechstronny, jest stosowany do win spokojnych, musujących, wytrawnych i słodkich. Istnieje kilka uniwersalnych prawd o tym, jak smakuje Macabeo; wina mogą być świeże, kwiatowe i aromatyczne, gdy są zbierane wystarczająco wcześnie i dojrzewają w stali nierdzewnej, ale ciężkie, miodowe i orzechowe, gdy dojrzewają w dębie i zbierane nieco później

Szczep .Xarel-lo

.Xarel-lo jest ceniony przez winiarzy za kwasową strukturę, którą wnosi do win, i wyróżnia się jako jedna z najlepszych hiszpańskich odmian białego wina. Ma grubą skórkę, jest bogaty w polifenole, a jego sok zapewnia doskonałą równowagę cukrów i kwasów. Jest również wysoki w resweratrolu przeciwutleniaczy, jak pokazują wspólne badania między działem enologii UC Davis a działem farmakologii Uniwersytetu w Barcelonie. Jest w dużej mierze odpowiedzialny za wiek najlepszych Cavas.

Szczep Parellada

Parellada jest jedną z trzech głównych odmian winogron używanych do produkcji najbardziej znanego hiszpańskiego wina musującego – Cava. Odmiana pochodzi z wzgórz Katalonii i nie jest uprawiana prawie nigdzie indziej – z 20 000 akrów winorośli Parellada w Hiszpanii, zaledwie 5 procent znajduje się poza Katalonią. Odmiana jest nie mniej wyspecjalizowana, jeśli chodzi o style wina; musujące Cava stanowią ponad 95 procent rocznych zbiorów Parellada. Do klasycznej mieszanki Cava Parellada wprowadza aromat kwiatów i zielonego jabłka – idealne uzupełnienie miodowych, grejpfrutowych nut Macabeo i ziemistych smaków Xarel-lo. Parellada osiąga najlepsze wyniki na wyższych wysokościach, gdzie sezon wegetacyjny jest zarówno chłodniejszy, jak i dłuższy niż w niżej położonych obszarach. Świeższe temperatury pomagają zachować kwasowość niezbędną do produkcji wina musującego, a dłuższy sezon wegetacyjny pozwala na pełny rozwój aromatyczny.

Cava Pere Ventura Reserva

Wino o błyszczącym jasno żółtym odcieniu z zielonymi refleksami. W nosie wyczuwalne aromaty owoców cytrusowych, zielonego jabłka z akcentami kwiatowymi. Na podniebieniu świeże i eleganckie z przyjemnym perlistym bąbelkiem i zrównoważoną kwasowością. Sugestie kulinarne: owoce morza, krewetki, smażone ryby, aperitif.

Finca Museum Cigales Reserva – DO Cigales – Hiszpania Chateau Purcari Negru de Purcari – Purcari – Mołdawia

Zobacz również...

ANTICHELLO SOAVE DOC 0,75L

Wino białe

Santa Sofia Antichello Soave – DOC Soave – Włochy

ANTICHELLO PROSECCO EXTRA DRY TREVISO DOC 0,75L

Wino musujące

Santa Sofia Antichello Prosecco Extra Dry Treviso – Prosecco DOC Treviso – Włochy

ANTICHELLO PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE IGT 0,75L

Wino białe

Santa Sofia Antichello Pinot Grigio – DOC Delle Venezie – Włochy

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa