Pio Cesare Barolo – Piemont – Włochy

Region Piemont

Od ponad 100 lat – od pięciu generacji – rodzina Pio Cesare tworzy wina które dojrzewają w najsłynniejszym regionie Włoch czyli w Piemoncie. Piemont mieści się w północno zachodniej części Włoch i oznacza  ,,u stóp gór ’’ a tym przypadku Alp. Kraina ta obejmuje prawie w całości pagórkowaty region ( mniej niż 5 % winnic leży na płaskim terenie) i tworzy ciemne , a zimą i wiosną śnieżnobiałe tło regionu. Nigdzie indziej niż w Piemoncie znajdziemy same apelacyjne perełki – od Barolo i Barbaresco zaczynając po Dolcetto d’Alba oraz Asti ( pierwsze na świecie słodkie wino musujące ) a także Langhe czy Monferrato.

Rodzina Pio Cesare

Tradycja tej rodziny winiarskiej sięga roku 1881, kiedy to Pio Cesare nabył pierwszą winnicę w mieście Alba. Została ona zbudowana na historycznych, rzymskich murach miasta, mających ponad dwa tysiące lat.

W piwnicach tych zabytkowych murów na czterech różnych piętrach, z których jedno znajduje się nawet poniżej poziomu rzeki Tanaro, w idealnych warunkach produkuje się oraz przechowuje to wyjątkowo wino.

Początkową ideą winnicy było produkowanie win tylko da swojej rodziny i przyjaciół małej i wybranej ilości win pochodzących z ze wzgórz Barolo i Barbaresco. Jednak dziś Pio Cesare to 70 hektarów winnic, gdzie tylko ręcznie zbiera się winogrona.

Pierwsze historyczne wzmianki o Barolo dotyczą nie wina, ale odmiany winogron, z której powstaje – Nebbiolo, i pochodzą z 1268 roku. Pierwsza wzmianka o Nebbiolo pojawiła się w dokumentach zamku Rivoli. Pierwszy dokument, w którym jest mowa o winach wytwarzanych z tej odmiany pochodzi …ze średniowiecza. Jednak historia Barolo, takiego jakie znamy dzisiaj, wytrawnego, rozpoczęła się na początku XIX wieku.

Pio Cesare Barolo

Pierwsze historyczne wzmianki o Barolo dotyczą nie wina, ale odmiany winogron, z której powstaje – Nebbiolo, i pochodzą z 1268 roku. Pierwsza wzmianka o Nebbiolo pojawiła się w dokumentach zamku Rivoli. Pierwszy dokument, w którym jest mowa o winach wytwarzanych z tej odmiany pochodzi …ze średniowiecza. Jednak historia Barolo, takiego jakie znamy dzisiaj, wytrawnego, rozpoczęła się na początku XIX wieku.

Barolo powstaje ze szczepu Nebbiolo, utożsamiane jest z kwasowym oraz tanicznym winem, którego poskromić może tylko czas, czyli zupełnie inne niż produkowane było w przeszłości. Na początku historii Barolo był całkiem innym winem. Było produkowane w stylu słodko-owocowym i było mu znacznie bliżej do Ruby Porto albo bardzo owocowego Shiraza.

Młode Barolo odstrasza ogromną tanicznością oraz wysoką kwasowością choć sam zapach jest już przepiękny. Dominują nuty fiołków, czerwonej porzeczki i lukrecji – jest intensywne ale jeszcze niesprecyzowane. Z wiekem ( dekada a nawet i więcej) w Barolo rozwija się złożony bukiet którego brakowało za młodu – do nut kwiatowych dołącza pieprzowy niuans, aromaty czerwonych owoców zmieniają się w czarne a posmak lukrecji dołącza do nut tytoniowych, skórzanych i smołowych. Dodatkowo wysoka kwasowość oraz taniczność z biegiem czasu

Pio Cesare Barolo Ornato  to pierwsze Barolo „Cru” wyprodukowany przez rodzinę Pio. Wyprodukowano je  po raz pierwszy w 1985 roku. Wino produkowane jest w bardzo małych ilościach w winnicy Cascina Ornato w jednym z najbardziej prestiżowych historycznie obszarów całego obszaru Barolo.