Domane Wachau Fresco Frizzante
Domane Wachau – winnica położona w najlepszym regionie Wachau w Austrii produkująca świetnej jakości białe wina. Producent zatrudniający jednego z dwóch Master of Wine, którzy maja ten tytuł w Austrii. Obecnie 353 osoby posiadają ten tytuł (MW) na świecie.
Region WACHAU
Ten niewielki obszar jest jednym z najbardziej znanych i cenionych regionów winiarskich Austrii. Najlepsze wina pochodzą z upraw na stromych, tarasowych zboczach.
To niezwykle malowniczy, 35 kilometrowy odcinek doliny Dunaju w północno-wschodniej Austrii. Rozciąga się od opactwa benedyktyńskiego w Melku, aż po zabytkowe miasto Krems an der Donau. Region ten charakteryzuje się niezliczoną ilością majestatycznych klifów, uroczych wiosek, pałacyków, ruin średniowiecznych zamków, winnic czy wież barokowych kościołów.
Region Wachau jest apelacją DAC i ma własny system oznaczania win, wedle ich naturalnej zawartości alkoholu:
Steinfeder to lekkie trunki, przeznaczone do szybkiej konsumpcji, o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 11%.
Federspiel robione z nieco dojrzalszych owoców, osiągają od 11,5 do 12,5 % i najlepsze do wypicia w ciągu pierwszych pięciu lat.
Smaragd osiągają bardzo dobrą strukturę, zawartość alkoholu powyżej 12,5 % (przeważnie w okolicach 14,5% – 15%) i zyskują na sześcioletnim lub dłuższym leżakowaniu.
Producent DOMANE WACHAU
Pod kierownictwem Romana Harvatha i Heinza Frischengrubera stała się wiodącym i pionierskim domem winiarskim w regionie. Posiada własne najlepsze lokalizacje winnic Singerriedel, Achleiten, Kellerberg i Loibenberg, w których winogrona z największą pieczołowitością zbierane są ręcznie stanowiąc idealny materiał do tworzenia wina.
Domäne Wachau współpracują także z 250 rodzinami, od których skupują winogrona. Nie każde winogrono jest jednak z miejsca przyjmowane. Przez cały rok wszystkie winnice, z którymi współpracuje Domäne Wachau są monitorowane i przyznawane są im punkty za odpowiednie traktowanie winorośli. Oczywiście później przyjmowane są tylko winogrona, od tych rodzin, które spełniły określone kryteria jakości. Ciekawy jest również proces współpracy przy zwożeniu winogron – każda rodzina ma wyznaczona datę i godzinę, kiedy ma pojawić się ze swoimi zbiorami. Spóźnienie może skutkować, że winogrona nie zostaną skupione. Wszystko po to, aby później można było pracować z jak najbardziej świeżymi owocami.
Szczep: GRUNER VELTLINER I RIESLING
Grüner Veltliner jest najważniejszą odmianą winogron w Austrii, należy do niej co trzeci rosnący w kraju krzew, a łączna powierzchnia winnic sięga 20 tys. ha. W chłodnym, austriackim klimacie powstają wina o wysokiej kwasowości i cytrusowym profilu. W zależności od regionu, parceli, rocznika i winiarza Grüner pokazuje cytrynę, limonkę, grapefruita, jabłko, gruszkę, melona, pomelo, ananasa, brzoskwinię, nektarynkę. Potrafi być też trochę trawiasty lub roślinny z np. z kwiatem kopru, fenkułem. Charakterystycznymi cechami są również kremowa struktura, lekka gorzkość porównywana do oleju pestkowego; wreszcie przyprawowa końcówka z białym pieprzem przyjemnie spinającym całość.
Austriacki Riesling jest natomiast gęsty, otulający podniebienie, łączy w sobie bardzo wyrazisty smak z apetycznie kuszącym aromatem. Znakiem rozpoznawczym jest długi finisz, zawierający szczyptę białego pieprzu. Najlepiej rozwija się w chłodnym klimacie i na przepuszczalnej granitowej i mikowej glebie doliny Wachau.
Wino DOMANE WACHAU FRESCO FRIZZANTE
Jak sama nazwa wskazuję to Młodę, Świeże i Perliste wino musujące typu cuvee opartę na mieszance szczepów 60% Rivaner, 30% Riesling z dodatkiem Grünera Veltlinera i Muskatellera. W bukiecie wyczuwalne delikatne aromaty agrestu, mięty, kwiatów czarnego bzu i akacji oraz owoców pestkowych. W ustach wyraźna kwasowość i długie musowanie. Wino BIO i przyjazne dla Vegan.