Flagstone ‘Dragon Tree’ Cape Blend
WINNICA FLAGSTONE
Historia winnicy sięga 1898 roku, kiedy to została zbudowana fabryka do produkcji materiałów wybuchowych, które wykorzystywane były w kopalniach złota i diamentów. W 2002 roku została ona przekształcona w winiarnię Flagstone. Jej powierzchnia rozciąga się od najbardziej wysuniętego na południe obszaru uprawy winorośli w Południowej Afryce – Elim, do jednej z najbardziej wysuniętych na wschód winnic wysoko w Górach Swartberg, a także do doliny rzeki Breede, na północ od Kapsztadu. Głównymi wartościami jakimi cechuje się Flagstone jest dbałość o każde winogrono i sztuka robienia wina, a nie zysk sam w sobie.
Od 2003 roku Flagstone pozyskuje winogrona z pięciu głównych winnic. Strategie uprawy winorośli są specjalnie dostosowane do poszczególnych odmian i parametrów winnic.
SZCZEP SHIRAZ
Syrah – czerwona odmiana winorośli, wywodząca się z Doliny Rodanu we Francji. W Republice Południowej Afryki, Australii, Stanach Zjednoczonych powszechnie używa się nazwy Shiraz. Wina z syrah mają wyraźny aromat porzeczek. Z winogron uzyskuje się przy standardowej fermentacji ciemne wino o wysokiej zawartości garbników, które wymaga długiego leżakowania w celu zmniejszenia cierpkości.
SZCZEP CABERNET SAUVIGNON
Jedna z najbardziej uznanych odmian winorośli właściwej. Uprawiana niemal w każdym większym państwie winiarskim. Typowym profilem wina cabernet sauvignon jest napój o pełnej strukturze, z wysoką zawartością garbników i zauważalną kwasowością, która sprzyja długowieczności win. W cieplejszym klimacie do nut czarnej porzeczki dołączają wiśnie i czarne oliwki.
SZCZEP PINOTAGE
Pinotage to szczep typowy dla win z RPA. Szczep powstały z połączenia odmian Pinot Noir oraz oraz Cinsault. Charakteryzuje się aromatami malin, dojrzałych brzoskwiń i czarnych wiśni.
FLAGSTONE ‘DRAGON TREE’ CAPE BLEND
Wino wzięło swoją nazwę od Smoczego Drzewa (rodzaj: Dracaena), którym ponad 100 lat temu został obdarowany kapitan portu w Kapsztadzie, przez przeprawiającego się ów kapitana statku. Jest symbolem niegdyś wykorzystywanego drewna do produkcji beczek, w których wino z Waterfront dojrzewało. Winnica przeniosła się do Somerset West w 2002 roku.
To undergroundowe, rewolucyjne wino. Jest to jedyne wino z oferty Flagstone, które możemy śmiało określić jako kultowe. Było tak mniej więcej od czasu jego pierwszego wydania w 2000 roku.
To, co czyni Smocze Drzewo tak udanym, kultowym winem, to struktura taniny. Do Dragon Tree przydzielone są konkretne winnice. Wszystkie one mają jedną wspólną cechę – dużo kamieni i skał w glebie. Przyczynia się to do bardzo specyficznego odczucia taniny.
Solidny granatowy kolor z różowymi krawędziami sprawia, że to wino jest oszałamiające od samego początku.
W bukiecie zapachowym pojawia się eksplozja morwy, tymianku i fiołków w otoczeniu dymnego i ziemskiego bogactwa.
Podniebienie wypełnia smak śliwek, grzybów kurki i gorzkiej czekolady. Wino wykazuje niezwykłą złożoność oraz wykończenie jest długotrwałe i wystawne.
Podawać w temperaturze 13-15 °C z rybami, zwłaszcza z grillowanym łososiem i tuńczykiem morskim. Doskonale sprawdzi się również z coq au vin i wszelkimi daniami z dziczyzny. Można je również podawać z codziennymi potrawami, takimi jak szaszłyki i klopsiki; z kaczką w sosach owocowych, wędliną lub zimnym, krojonym mięsem; oraz daniami wegetariańskimi na bazie grzybów.