Kurtatsch – rodzinna winnica, terrarystyczne wina, Uprawa od 220-900 m.n.p.m. Terroir – najlepsza gleba dla uprawianych szczepów.
Region: ALTO ADIGE/ SUDTIROL
Alto Adige czyli Górna Adyga. Inaczej Südtirol czyli Południowy Tyrol. To tylko pozorna komplikacja, chodzi o ten sam region. Mimo niemieckich nazw, jest to włoski region winiarski, położony w Dolomitach, czyli w południowych Alpach a więc – najwyżej we Włoszech. Trudno porównać go z jakimkolwiek innym miejscem, ludzie tutaj potrafią cieszyć się życiem na naprawdę wysokim poziomie. Wybitne restauracje i słynni kucharze ścigają się w kategorii sztuki życia ze słynnymi na cały świat winiarniami i producentami wina. Południowy Tyrol to w sumie aż 25 gwiazdek przewodnika Michelin (to światowy ewenement, żaden górski region na świecie nie jada tak dobrze) i dziesiątki win ocenianych powyżej 90 punktów. Może za jakość wina odpowiada tu “gwarantowane” 300 słonecznych dni w roku? A może potwierdzone archeologicznie 3000 lat winiarskiej tradycji?
Owoce, które tworzą to wino pochodzą z upraw winnicy Hofstatt – jednej z najlepszych działek pod uprawę Pinot Bianco w Górnej Adydze. Wioska o nazwie Hofstatt mieści się nad miejscowością Kurtatsch i charakteryzuje się jesiennymi chłodnymi wiatrami, które tworzą duże różnice temperatur między dniem i nocą i tworzą lubiany przez winorośle przewiewny mikroklimat. Gleba bogata w minerały, dolomit i kwarc jest wyraźnie wyczuwalna i w prawdzie tworzy to wspaniałe wino.
Producent: KELLEREI KURTATSCH
Winiarnia Kurtatsch leży na słynnej “winnej drodze” w dolinach Południowego Tyrolu. To w tych okolicach właśnie archeolodzy znaleźli jedne z najstarszych we Włoszech ślady produkcji wina. Sąsiadująca z najsłynniejszymi winnymi domenami regionu kooperatywa (spółdzielnia) gromadzi aż 190 winiarzy, posiadających winnice rozciągające się od leżącego w dolinie XIII-wiecznego zamku Nussegg aż do hal położonych na wysokości 900 metrów! Oznacza to wielkie zróżnicowanie terroir – od niemal bez przerwy wystawionych na słońce siedlisk właściwych dla win czerwonych, po przewiewne i chłodne – dla białych.
Szczep: PINOT BIANCO
Do 1919 roku region Alto Adige, gdzie rosną winoroślą Pinot bianco wykorzystywane do produkcji trunku, należał do Austrii. Dzięki temu do dziś widoczne są w tamtejszych winach, i nie tylko, germańskie wpływy. Istnieją tam aż 3 języki urzędowe – niemiecki, włoski i retoromański, dialekt włoskiego zwany ladyńskim. Pierwsze wina Pinot Bianco dotarły do Południowego Tyrolu z Burgundii już 150 lat temu. Odmiana ta szybko zdobyła popularność ze względu na niespotykaną w innych winach tego regionu świeżość smaku.
Największy wpływ na głęboki smak i orzeźwiające zakończenie wina ma położenie upraw winorośli, wykorzystywanych do jego produkcji. Pinot Bianco składające się na to wino pochodzi z pól uprawianych na wysokości 450 – 650 metrów n.p.m., gdzie nocne, zimne wiatry i duża różnica temperatur między dniem a nocą sprawiają, że smak owoców jest bardzo nasycony i skoncentrowany.
Wino: KURTATSCH PINOT BIANCO ALTO ADIGE DOC
Wino wyprodukowane z winnicy Hofstatt – najlepszej parceli pod uprawę Pinot bianco. Bukiet zdominowany jest aromatami jabłka, gruszki, dojrzałej limonki i melisy. Na podniebieniu wyczuwalne są delikatne aromaty alpejskich kwiatów i ziół. Gładka konsystencja dopełnia dość wysoka, lekka, musująca kwasowość . Harmonizująca smak mineralność dodaje orzeźwienia nawet podczas największych upałów. Przypomina alpejskie powietrze…