Kurtatsch – rodzinna winnica, terrarystyczne wina, Uprawa od 220-900 m.n.p.m. Terroir – najlepsza gleba dla uprawianych szczepów.
Region: ALTO ADIGE/ SUDTIROL
Alto Adige czyli Górna Adyga. Inaczej Südtirol czyli Południowy Tyrol. To tylko pozorna komplikacja, chodzi o ten sam region. Mimo niemieckich nazw, jest to włoski region winiarski, położony w Dolomitach, czyli w południowych Alpach a więc – najwyżej we Włoszech. Trudno porównać go z jakimkolwiek innym miejscem, ludzie tutaj potrafią cieszyć się życiem na naprawdę wysokim poziomie. Wybitne restauracje i słynni kucharze ścigają się w kategorii sztuki życia ze słynnymi na cały świat winiarniami i producentami wina. Południowy Tyrol to w sumie aż 25 gwiazdek przewodnika Michelin (to światowy ewenement, żaden górski region na świecie nie jada tak dobrze) i dziesiątki win ocenianych powyżej 90 punktów. Może za jakość wina odpowiada tu “gwarantowane” 300 słonecznych dni w roku? A może potwierdzone archeologicznie 3000 lat winiarskiej tradycji?
Producent: KELLEREI KURTATSCH
Winiarnia Kurtatsch leży na słynnej “winnej drodze” w dolinach Południowego Tyrolu. To w tych okolicach właśnie archeolodzy znaleźli jedne z najstarszych we Włoszech ślady produkcji wina. Sąsiadująca z najsłynniejszymi winnymi domenami regionu kooperatywa (spółdzielnia) gromadzi aż 190 winiarzy, posiadających winnice rozciągające się od leżącego w dolinie XIII-wiecznego zamku Nussegg aż do hal położonych na wysokości 900 metrów! Oznacza to wielkie zróżnicowanie terroir – od niemal bez przerwy wystawionych na słońce siedlisk właściwych dla win czerwonych, po przewiewne i chłodne – dla białych.
Szczep: PINOT GRIGIO
Szczep pinot grigio (pinot gris) zasadzono nad miejscowością Kurtatsch w połowie XIX wieku, kiedy zainteresowany uprawą winorośli austriacki arcyksiążę Jan Habsburg sprowadził go z Burgundii. Arystokrata ten był zapalonym przyrodnikiem, geologiem, alpinistą i… rolnikiem-eksperymentatorem. Sadzenie burgundzkiej winorośli na alpejskich skałach było konceptem ekstrawaganckim. Kredowa struktura góry pozwoliła jednak na budowę tarasów i założenie winnic na wysokości ponad pół kilometra. Wysokie różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą, zawsze właściwe dla gór, w wypadku tak dużego nasłonecznienia mają jednak jeszcze większe znaczenie. Pino grigio z Południowego Tyrolu nie ma odpowiednika na świecie. Wiedzą o tym winiarze z Kurtatsch, którzy od roku 1900 zgodnie pracują nad jednym z najciekawszych winnych smaków Europy.
Wino: KURTATSCH PENONER PINOT GRIGIO ALTO ADIGE DOC
Wino stworzono w 100% z owoców szczepu Pinot Grigio. Ma przyjemną, jasno-słomkową barwę z zielonkawymi refleksami. Intrygujący bukiet jest mieszanką aromatów soczystych mandarynek, miodowego melona Kantalupa, żółtych brzoskwiń i gruszek. Na podniebieniu orzeźwiająca kwasowość i konsystencja wydająca się wręcz gęstą harmonijnie przechodzi w mineralność. To wino pokazuje jak wspaniałe mogą być, choć często niestety nie są, wina szczepu Pinot Grigio.
Winiarze Kurtatsch wiedzą, że by w pełni wykorzystać potencjał owoców szczepu Pinot Grigio, krzewy muszą być uprawiane w dobrej lokalizacji, niezwykle starannie i przy zmniejszonej plenności. Winnica, w której uprawiane są owoce tworzące to wino, leży na wysokości 600 metrów n.p.m. Duże wzniesienie i porowata, dolomitowa gleba sprawiają, że wydajność jest naturalnie niższa.
80% moszczu winnego fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, a pozostałe 20% w starych francuskich beczkach. Jedynie 80% wina przechodzi fermentację malolaktyczną, dzięki której cierpki kwas jabłkowy zawarty w winogronach przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Po fermentacji wino dojrzewa na drobnym osadzie w dużych beczkach dębowych przez 12 miesięcy.