Bouchard Chateauneuf du Pape
Wino Bouchard Aine & Fils Châteauneuf-du-Pape powstaje przy częściowej maceracji węglowej winogron, następnie fermentuje w stalowej kadzi, by dojrzewać w beczkach dębowych przez okres 17 miesięcy. Wytrawne wino, o aromatach czerwonych owoców: granatu i porzeczki, przeplatanych lukrecją i anyżem, z balsamicznym akcentem na finiszu. Doskonałe jako akompaniament dla mięs, szczególnie dziczyzny, ale również charcuterie. Czerwone wina powstające w Châteauneuf-du-Pape mają reputację win o wysokiej jakości, krzepkich, o silnej strukturze i silnych taninach. Typowe aromaty korzennych przypraw, pieprzu, wędzonych śliwek i czekolady są wizytówką tutejszego winiarstwa. Dojrzewanie w barrique i wysoka zawartość alkoholu w winach sprawiają, że są to wina przeznaczone do starzenia i nie zaleca się ich pić zbyt wcześnie. Apelacja AOC Châteauneuf-du-Pape jest najstarszą francuską apelacją obejmującą obszar 3171 ha, położona w południowej części Doliny Rodanu. 94% produkcji regionu stanowią wina czerwone posiadające mocną strukturę i nadające się do wieloletniego starzenia. W Châteauneuf-du-Pape powstają również aromatyczne i krągłe wina białe.