Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
SAMMARCO LINEA CLASSICA PRIMITIVO DI MANDURIA DOP 0,75L

Sammarco Linea Classica Primitivo Di Manduria – DOP Primitivo di Manduria – Włochy

Wszystkie AROMATYCZNE, BECZKOWE, CZERWONE OWOCE, PEŁNE

PRODUKCJA I REGION

Primitivo di Manduria to kluczowe czerwone wino DOC w południowym regionie Apulii we Włoszech . Oprócz standardowych win wytrawnych istnieje również słodka wersja wina: Primitivo di Manduria Dolce Naturale .

Manduria jest duchowym domem Primitivo (nawet jeśli odmiana przybyła tam z Chorwacji). Jest to jedyny obszar winiarski we Włoszech, który specjalizuje się w tej różnorodności.

Obszar produkcji win Primitivo di Manduria rozciąga się na wschód od miasta Taranto, wzdłuż wybrzeża Zatoki Taranto, na około 25 mil (40 km). Jej północne granice wyznacza wieś Francavilla Fontana. Tutejsze terroir jest typowe dla południowej Apulii: gorące, suche i o nietypowej topografii wybrzeża, w większości składającej się z równin opadających bardzo łagodnie do morza.

Winnice są tu starożytne i dzielą ziemię z niekończącymi się gajami oliwnymi. Apulia jest znana jako obfite źródło zarówno oliwy z oliwek (odpowiada za prawie połowę rocznej produkcji Włoch), jak i wina.Na szczęście region zaczyna tracić reputację jako producenta win, które nadają się tylko do blendowania. Jednak głębia i złożoność topowego Primitivo di Manduria zyskuje obecnie międzynarodowe uznanie.

Oznaczenie zostało wprowadzone w 1974 roku, w tym samym czasie co Moscato di Trani i Rosso di Cerignola . Primitivo di Manduria jest więc jednym z najstarszych z około piętnastu DOC na pięcie Włoch. W 2010 roku naturalnie słodka wersja wina Primitivo di Manduria Dolce Naturale przeszła do historii, kiedy stała się pierwszym DOCG w Apulii. To słodkie czerwone wino jest produkowane tylko z bardziej stabilnych klimatycznie roczników, które pozwalają na suszenie owoców na winorośli, zgodnie z wymogami DOCG.

Wersja słodka ma wymagany poziom cukru resztkowego 80 g / l (gramów na litr). Zwykła, wytrawna Primitivo di Manduria rzadko ma więcej niż 8 g / l i minimalny końcowy poziom alkoholu 13,5%. Jest to najwyższy na świecie wymóg dotyczący minimalnej zawartości alkoholu ze wszystkich apelacji dla wytrawnego wina niewzmocnionego. W lokalnym dialekcie puglińskim wino to jest czule nazywane „mirr test”, co oznacza „twarde wino” i nie bez powodu.

WINNICA

Salento, kraina pełna historii i tradycji, uważana jest za jedną z kolebek światowej enologii. Od czasów starożytnych Brindisi, Gallipoli, Otranto i Taranto były najważniejszymi portami dla handlu winami. Stąd pochodziły najlepsze winogrona, które dały życie znanym i cenionym winom. Taki sukces, że dla firm Salento stworzył solidną i stałą obecność na rynkach międzynarodowych.

Firma LE VIGNE DI SAMMARCO znajduje się w Cellino San Marco, małym miasteczku w sercu Salento, stróża najważniejszych chronionych nazw pochodzenia, takich jak Salice Salentino, Squinzano, Brindisi, Primitivo, Negroamaro i Malvasia Bianca i Nera. Firmę reprezentuje nowe pokolenie rodziny Rizzello, która od czterech pokoleń jest jedną z najbardziej znanych i najbardziej skonsolidowanych firm produkcyjnych w przemysłowej dzielnicy Salento.

Solidna reputacja, która ma swoje korzenie w fundamentach położonych przez poprzednie pokolenia rodziny, zasłużona dzięki niezwykle stałej i trwałej obecności na rynku krajowym i międzynarodowym od 1972 roku. Dziś LE VIGNE DI SAMMARCO może świętować swój status wiodącej firmy w sektorze produkcji wina wysokiej jakości, posiadający w swoim portfolio klientów najbardziej prestiżowe marki na włoskiej i zagranicznej scenie winiarskiej.

Na dowód powyższego wystarczy pomyśleć o solidności posiadanego łańcucha produkcyjnego: około 180 hektarów ziemi należącej do rodziny Rizzello wyhodowanej w systemie „drzewka” i składającej się w 80% z terytorialnych winnic (Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera , Susumaniello) i 20% z odmian winorośli, takich jak Verdeca, Chardonnay, Malvasia Bianca i Fiano Minutolo. Imponująca struktura firmy, o powierzchni około 15 000 metrów kwadratowych, zaawansowana technologicznie do produkcji wina, do tego stopnia, że ​​jest w stanie zaspokoić każdą potrzebę ilościowej i jakościowej spójności, jakiej wymaga rynek. Filozofia firmy tkwi w doskonałości win, w ich wyjątkowości, z typowością, jaką może wyrazić tylko ta kraina, skąpana w morzu i pocałowana słońcem.

WINO I SZCZEPY

Primitivo , odmiana winorośli, z której powstają te wina, jest bardzo tradycyjna w tej części Włoch; Winogrona tej odmiany o naturalnie ciemnej skórce dają atramentowe, taniczne wina o intensywnym smaku i kolorze. W winach Primitivo często można znaleźć pewną goryczkę, wraz z wyczuwalnymi taninami. Oznacza to, że potrzebują kilku lat w butelce lub beczce, zanim będą dostępne.Primitivo ma swoją nazwę, ponieważ dojrzewa wcześnie (nazwa nie ma nic wspólnego z odmianą lub „prymitywnymi” winami). Dzieli tę cechę z hiszpańskim Tempranillo : temprano oznacza po hiszpańsku „wcześnie”.

Wino od producenta Le Vigne di Sammarco .

100% Primitivo Czerwone wytrawne wino o ciemnorubinowej barwie z niuansami fioletu. W nosie wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, porzeczek i śliwek z nutami korzennymi. W smaku ujawnia się wyraźny charakter owocowy przypisany dla szczepu Primitivo di Manduria. Dobra struktura i łagodne taniny przechodzące w delikatną słodycz. Polecane do wędlin, ciemnego mięsa, dojrzewających serów, makaronów.

Robert Mondavi Twin Oaks Cabernet Sauvignon – Kalifornia – USA Vina Oria Macabeo – DO Carinena – Hiszpania

Zobacz również...

ZUCCARDI Q TEMPRANILLO 0,75L

Wszystkie

Zuccardi Q Tempranillo – Mendoza/Valle de Uco – Argentyna

FEDERICO PATERNINA ORGANIC CAVA BRUT 0,75L

Wszystkie

Federico Paternina Organic Cava Brut – DO Cava – Hiszpania

SECOLO 14 PINOT GRIGIO VENETO IGT 0,75L

Wszystkie

Secolo 14 Pinot Grigio – IGT Veneto – Włochy

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa