Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
VINA ORIA MACABEO 0,75L

Vina Oria Macabeo – DO Carinena – Hiszpania

Wino białe AROMATYCZNE, KWIATOWE, ŚWIEŻE

Hiszpania jest trzecim największym na świecie producentem wina (po Włoszech i Francji) i jednocześnie krajem o największej powierzchni upraw winorośli – nieco ponad 1 milion hektarów. Mimo wielowiekowej historii i tradycji winiarskiej Hiszpanom stosunkowo niedawno udało się dokonać rewolucyjnych zmian w zakresie uprawy winorośli. Po wstąpieniu w 1986 do Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej (dzisiejszej Unii Europejskiej) kraj ten otrzymał ogromny zastrzyk kapitału. Inwestowano w nowoczesne technologie, kadzie fermentacyjne ze stali nierdzewnej oraz nowe systemy prowadzenia winorośli. Co ciekawe, dopiero w 1996 roku zezwolono na sztuczne nawadnianie pól w kraju nękanym przez susze i upały.

W 1970 roku w Hiszpani powstały przepisy kontrolujące pochodzenie wina (Denominacion de Origen – DO). Na mocy tych ustaleń określono granice regionów, uprawiane odmiany winorośli a także opisano praktyki winifikacyjne, wydajność z hektara oraz co najważniejsze proces starzenia wina w beczkach. Dziś w Hiszpanii funkcjonuje 17 regionów/autonomii winiarskich a w nich wyróżniamy 69 apelacji DO w tym dwie wyższego rzędu. Jedną z najstarszych apelacji jest Carinena leżąca w historycznym regionie i dawnym królestwie – Aragonii.

CARINENA

To największa apelacja w autonomicznym regionie Aragonii, posiadająca status D.O. od 1932 roku. Winnice w tym regionie zlokalizowane są w pobliżu centrum Aragon na płaskowyżu Campo de Carinera około 50 km na południowy zachód od stolicy autonomii – Saragossy. Panuje tam klimat kontynentalny: długie i gorące lata oraz mroźne zimy. Głównymi czerwonymi szczepami autoryzowanymi dla tej apelacji są: Garnacha oraz Tempranillo i Mazuelo. Natomiast z białej odmiany to: Viura (inaczej Macabeo), Chardonnay i Parellada.

WINIARNIA COVINCA

Ta renomowana winiarnia powstała w Longares, w mieście o bogatych tradycjach winiarskich w 1942 roku. Na 1700 hektarach uprawia się zarówno autochtoniczne odmiany winorośli, takie jak Mazuelo, Carinena czy Garnacha (która stanowi prawie 40% całego areału), ale występują tu także szczepy międzynarodowe, zwłaszcza Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Chardonnay. Przy pomocy nowoczesnej linii produkcyjnej winiarnia potrafi dostarczyć ponad 3000 butelek win na godzinę.

Produkty sygnowane marką Covinca cechuje różnorodność stylu i charakteru, dzięki czemu zaspokajają gusta konsumentów z różnych stron świata. Winiarnia jest zdobywcą prestiżowych nagród na międzynarodowych konkursach m. in. Concours Mondial de Bruxelles czy Decanter World Awards.

MACABEO

Macabeo inaczej nazywany Viura to najbardziej rozpowszechniony w Hiszpanii biały szczep winorośli. Jest to jeden z podstawowych szczepów, wykorzystywanych do produkcji wina musującego Cava oraz białych win z regionu La Rioja. Jest on niezwykle tolerancyjny względem różnorodnych warunków klimatycznych. Macabeo jest bardzo odporny na choroby i grzyby atakujące winorośle, jak żaden inny szczep w Hiszpanii znosi przymrozki i jest wyjątkowo plenny. Nie sprawia trudności w uprawie, a wina z niego produkowane są łatwe i przyjemne w degustacji. Badacze twierdzą, że Macabeo jest autochtonicznym szczepem dla rejonów ujścia rzeki Ebro. Wzmiankowany był w dokumentach z Katalonii już w roku 1617. Stamtąd szczep trafił przez Pireneje do Francji, gdzie był wysoko ceniony. Nie posiadamy jeszcze potwierdzonych wyników badań nad pochodzeniem szczepu, ze względu na ograniczoną ilość markerów DNA. Wstępne badania wykazały, że jest to krzyżówka rzadkich odmian Haben oraz Brustiano Faux, lecz wymagają one dodatkowego sprawdzenia. 

W Hiszpanii uprawy Macabeo można spotkać w całym kraju, nawet w tych regionach, gdzie panują ekstremalnie wysokie temperatury powietrza (Andaluzja) lub ponadprzeciętna wilgotność (Wybrzeże Morza Kantabryjskiego). Przy dobrym systemie nawadniania winnic szczep jest w stanie dobrze się rozwinąć także w suchym klimacie Murcji. Najlepsze warunki uprawy i wegetacji dla Macabeo znajdują się w Walencji, Katalonii i w regionie La Rioja.

VINA ORIA MACABEO

Wino delikatnie wytrawne o przyjemnym słomkowym kolorze. W nosie wyczuwalne owoce tropikalne, banany i cytryny podkreślone akcentami kwiatowymi. W smaku świeże i tłuste, dające uczucie owocowej obfitości.

Polecane jako aperitif, do delikatnych przekąsek, ryb, drobiu, owoców i świeżych serów.

Sammarco Linea Classica Primitivo Di Manduria – DOP Primitivo di Manduria – Włochy Vina Oria Tempranillo – DO Carinena – Hiszpania

Zobacz również...

ANTICHELLO SOAVE DOC 0,75L

Wino białe

Santa Sofia Antichello Soave – DOC Soave – Włochy

ANTICHELLO PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE IGT 0,75L

Wino białe

Santa Sofia Antichello Pinot Grigio – DOC Delle Venezie – Włochy

GORU EL BLANCO MOSCATEL & CHARDONNAY 0,75L

Wino białe

Goru El Blanco Moscatel/Chardonnay – DO Jumilla – Hiszpania

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa