El Bodegas – butikowa winnica w Jumilla powstała w 2011r. Nowoczesny projekt winnicy oparty na trzech założeniach: Ego – czyli talentu właścicieli do robienia wina. Talento – poświecenia i uporu do wykonania zamierzonego celu. 3 Infinito – realizacji marzenia, które nie ma granic. 80% upraw opartych jest o rodzinny szczep Monastrell.
WINNICA EGO BODEGAS
Winnica jest daleka od uważanych norm w tym regionie, nie jest zwieńczeniem bogatej tradycji odziedziczonej po jego właścicielach. Nie było to również wynikiem palącego pragnienia rozwoju wspaniałych winnic lub misji poznawania niesamowitego świata wina. Zamiast tego winnica zrodziła się z pasji i wysiłku dwojga bliskich sobie ludzi, uwieńczając wspólną pracę “Talentem” – od Ich pierwszego wina.
Santos Ortiz pochodzenia hiszpańskiego, i Ioana Paunescu z Rumunii, zaczęli od zera w 2011 roku, “con palicos y canicas”, jak mówią w regionie. Oznacza to, że brakowało im środków finansowych, ale mieli niezwykły talent do tworzenia win i koordynowania działu finansowego, marketingu i sprzedaży. Rozpoczęli projekt robiąc coś przeciwnego do tego, co mówią książki lub co widzi się w branży. Dobrym tego przykładem jest samo budowanie winnicy, od góry do dołu. Tworzyli ją od dachu ku fundamentom, a nie od podstaw, mając jeden wyraźny cel, który po osiągnięciu gwarantuje przyszłość firmy. Pomysł był prosty osiągnąć równowagę pomiędzy trzema pojęciami: Jakość – Obraz – Cena, a następnie zapiąć pasy do pracy. Dwa lata później (2013) dobry design, dobra cena i jeszcze lepsze wino pozwoliły zdobyć firmie dystrybucję do ponad 30 krajów.
REGION JUMILLA
D.O. (Denomination of Origin) Jumilla obejmuje winnice z północnej części regionu Murcji oraz kilka gmin w prowincji Albacete.
D.O. Jumilla została odkryta i ustanowiona w 1966 r. Urokiem tego specyficznego D.O. jest jego geograficzny charakter, gdzie doliny i równiny są naznaczone przez góry. Również Levante of Mediterranean i Manchego w dużym stopniu przyczyniły się do wyjątkowej osobowości win.
D.O. Jumilla obejmuje 19.000 hektarów winnic, które znajdują się między prowincją Murcia i Albacete. Obszary te mają głęboko zakorzenione tradycje winiarskie, z D.O. Jumilla jest jednym z najstarszych w Hiszpanii. Dzięki swoim rygorystycznym warunkom, wina z tego D.O. osiągnęły wysoki poziom uznania w tym sektorze.
SZCZEP SHIRAZ
Syrah – czerwona odmiana winorośli, wywodząca się z Doliny Rodanu we Francji. W Republice Południowej Afryki, Australii, Stanach Zjednoczonych powszechnie używa się nazwy Shiraz. Wina z syrah mają wyraźny aromat porzeczek. Z winogron uzyskuje się przy standardowej fermentacji ciemne wino o wysokiej zawartości garbników, które wymaga długiego leżakowania w celu zmniejszenia cierpkości.
SZCZEP CABERNET SAUVIGNON
Jedna z najbardziej uznanych odmian winorośli właściwej. Uprawiana niemal w każdym większym państwie winiarskim. Typowym profilem wina cabernet sauvignon jest napój o pełnej strukturze, z wysoką zawartością garbników i zauważalną kwasowością, która sprzyja długowieczności win. W cieplejszym klimacie do nut czarnej porzeczki dołączają wiśnie i czarne oliwki.
SZCZEP MONASTRELL
Monastrell, obok odmian tempranillo i garnacha, jest najważniejszym endemicznym szczepem winorośli z Hiszpanii służącym do wytwarzania czerwonych win. Dobre wina monastrell mają oleistą, aksamitną budowę. Posiadają głęboką barwę, w intensywnym bukiecie dominują nuty ciemnych owoców (jeżyn, śliwek) oraz przypraw i ziół (trufli, cynamonu, pieprzu, suszonej papryki, leśnego poszycia).
GORU 38 BARRELS
Wino to jest wynikiem rygorystycznego procesu selekcji, wybierając tylko najlepsze winogrona z odmian Monastrell, Syrah i Cabernet Sauvignon. Winogrona zostały zebrane w trzecim tygodniu października w optymalnym punkcie dojrzewania do 15-kilogramowych skrzyń. Wyselekcjonowane owoce zostały wybrane przez te same mądre ręce, które zrobiły to w poprzednim roku. Winogrona były macerowane w kontakcie ze skórką i fermentowane przez 20/30 dni w kontrolowanej temperaturze 28oC. Spędziły 12 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. W ostatecznym rozrachunku jest tylko 38 beczek!
Intensywny wiśniowo-czerwony kolor z fioletowymi odcieniami. Delikatny, czarny owocowy aromat z dymnymi walorami. Strukturalne, subtelne i eleganckie podniebienie, dojrzałe apetyczne i słodkie garbniki naznaczone elegancją.