Prosecco extra dry, od renomowanej, rodzinnej firmy Santa Sofia. Firma istnieje od 1811. Antichello to połaczenie jakości z wieloletnią historią rodzinnej winnicy Santa Sofia gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością.
Winiarnia Santa Sofia została założona w 1811 roku, a jej siedziba i piwnice znajdowały się w malowniczej willi, pochodzącej z XVI wieku projektu Andrea Palladino. Budowla znana wcześniej jako Villa Sarego, obecnie jako Villa Santa Sofia, jest jednym z najważniejszych i najpiękniejszych zabytków architektury w regionie Valpolicella. Od roku 1996 znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, wraz z pozostałymi budowlami autorstwa Andrea Palladino. Dzisiaj z pierwotnej wersji projektu Palladino zostało około 30% budynku. Warto wspomnieć o piwnicach do przechowywania wina, znajdujących się na terenie posiadłości. Najstarsza z nich jest datowana na rok 1300 i została zbudowana przez mnichów z San Bernardino, mieszkających w kościele pod wezwaniem Santa Sofia. Kościół ten wiele lat później stał się częścią posiadłości – jej kaplicą.
W 1967 roku Giancarlo Begnoni kupił od hrabiny Rizzardi historyczną winnicę Santa Sofia w Pedemonte. Będąc winiarzem, który przywiązywał dużą wagę do jakości win rozpoczął proces innowacji, który sam nazwał „strategią doskonałości”. W 2006 roku narodziło się Antichello, młodsza i bardziej wszechstronna propozycja niż historyczna marka korporacyjna Santa Sofia. Antichello to nowa marka, która kontynuuje 50-letnią tradycję winiarską rodziny Begnoni.
Veneto jest jednym z najbardziej płodnych regionów winiarskich we Włoszech, tuż obok Sycylii i Apulii. Produkuje się tutaj niemal jedną piątą włoskich win jakościowych – około 8 milionów hektolitrów z około 40 odmian winorośli, z czego jedna czwarta posiada status DOC. Istnieje zauważalny podział na wschód i zachód co do reputacji i jakości win. Podczas gdy prowincja Werona, w której powstają słynne wina takie jak soave, bardolino i jedno z trzech królewskich czerwonych win włoskich – Amarone, tak wina z okolic Breganze, Colli Berici i Colli Euganei są praktycznie anonimowe. Nie należy zapominać o powszechnie lubianym prosecco, które można określić mocnym reprezentantem win ze wschodniej części Veneto.
Szczep Glera jest wieloletnim synonimem szczepu winogron, znanego obecnie na całym świecie pod nazwą Prosecco. Glera to wysoce produktywna odmiana winogron, dojrzewająca pod koniec sezonu. Ma wysoką kwasowość, aromatyczne, owocowe i dość neutralne podniebienie, co czyni ją idealną do produkcji wina musującego. Wina wytwarzane są głównie z winogron Prosecco (Glera), które muszą stanowić 85 % ostatecznej mieszanki. Pozostałe 15 % to lokalne odmiany jak: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera i Glera Lunga.
Zgodnie z przepisami DOC z 2009 r. istnieją cztery poziomy słodyczy dla win Prosecco. Od najbardziej wytrawnych do najsłodszych, są to Brut, Extra Dry, Dry i Demi-Sec i są oparte na standardowej terminologii etykietowania słodyczy wina w UE.
Antichello Prosecco Extra Dry Treviso powstaje w 100% z Glery. To wyjątkowe wino musujące oferuje przyjemne kwiatowe aromaty oraz niuanse owoców cytrusowych. Idealne na aperitif lub w połączeniu z makaronami oraz owocami morza.