Świetna linia prostych, łatwych do picia win od renomowanej, rodzinnej firmy Santa Sofia istniejącej od 1811 roku. Antichello to połącznie jakości z wieloletnią historią rodzinnej winnicy Santa Sofia gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością.
Winiarnia Santa Sofia została założona w 1811 roku, a jej siedziba i piwnice znajdowały się w malowniczej willi, pochodzącej z XVI wieku projektu Andrea Palladino. Budowla znana wcześniej jako Villa Sarego, obecnie jako Villa Santa Sofia, jest jednym z najważniejszych i najpiękniejszych zabytków architektury w regionie Valpolicella. Od roku 1996 znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, wraz z pozostałymi budowlami autorstwa Andrea Palladino. Dzisiaj z pierwotnej wersji projektu Palladino zostało około 30% budynku. Warto wspomnieć o piwnicach do przechowywania wina, znajdujących się na terenie posiadłości. Najstarsza z nich jest datowana na rok 1300 i została zbudowana przez mnichów z San Bernardino, mieszkających w kościele pod wezwaniem Santa Sofia. Kościół ten wiele lat później stał się częścią posiadłości – jej kaplicą.
W 1967 roku Giancarlo Begnoni kupił od hrabiny Rizzardi historyczną winnicę Santa Sofia w Pedemonte. Będąc winiarzem, który przywiązywał dużą wagę do jakości win rozpoczął proces innowacji, który sam nazwał „strategią doskonałości”. W 2006 roku narodziło się Antichello, młodsza i bardziej wszechstronna propozycja niż historyczna marka korporacyjna Santa Sofia. Antichello to nowa marka, która kontynuuje 50-letnią tradycję winiarską rodziny Begnoni.
Veneto jest jednym z najbardziej płodnych regionów winiarskich we Włoszech, tuż obok Sycylii i Apulii. Produkuje się tutaj niemal jedną piątą włoskich win jakościowych – około 8 milionów hektolitrów z około 40 odmian winorośli, z czego jedna czwarta posiada status DOC. Istnieje zauważalny podział na wschód i zachód co do reputacji i jakości win. Podczas gdy prowincja Werona, w której powstają słynne wina takie jak soave, bardolino i jedno z trzech królewskich czerwonych win włoskich – Amarone, tak wina z okolic Breganze, Colli Berici i Colli Euganei są praktycznie anonimowe. Nie należy zapominać o powszechnie lubianym prosecco, które można określić mocnym reprezentantem win ze wschodniej części Veneto.
Valpolicella pochodzi z dolin położonych na północ od Werony, obszar upraw jest podzielony na dwie części. Rejon Classico, wokół San Pietro w Capiano, Fumane i Negra, produkuje intensywne wina z winogron, które dojrzewają na wysokości od 150 do 450 m n.p.m. W dolinie rzeki Adygi. Dołączonej do regionu w 1968 roku, produkuje się masowo konsumowane wina przeznaczone do sprzedaży w supermarketach w całej Europie.
Antichello Valpolicella powstaje w 70% z Corviny, 20% Rondinelli oraz 10% Corvinone. Winogrona zbierane są ręcznie i poddawane procesowi winifikacji w kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali nierdzewnej. Do końca fermentacji, która trwa prawie 8-10 dni, sok jest oddzielany od winogron. Wino o owocowym bukiecie z niuansami wiśni. Antichello Valpolicella to idealne wino do makaronu z sosem mięsnym, świeżym serem lub z pieczonym białym mięsem.