Menu
Winopedia
by Partner Center Horeca
  • STRONA GŁÓWNA
  • WSZYSTKIE WINA
Close Menu
ANTICHELLO VALPOLICELLA DOC 0,75L

Wino czerwone AROMATYCZNE, CZERWONE OWOCE

Świetna linia prostych, łatwych do picia win od renomowanej, rodzinnej firmy Santa Sofia istniejącej od 1811 roku. Antichello to połącznie jakości z wieloletnią historią rodzinnej winnicy Santa Sofia gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością.

Winiarnia Santa Sofia została założona w 1811 roku, a jej siedziba i piwnice znajdowały się w malowniczej willi, pochodzącej z XVI wieku projektu Andrea Palladino. Budowla znana wcześniej jako Villa Sarego, obecnie jako Villa Santa Sofia, jest jednym z najważniejszych i najpiękniejszych zabytków architektury w regionie Valpolicella. Od roku 1996 znajduje się na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO, wraz z pozostałymi budowlami autorstwa Andrea Palladino. Dzisiaj z pierwotnej wersji projektu Palladino zostało około 30% budynku. Warto wspomnieć o piwnicach do przechowywania wina, znajdujących się na terenie posiadłości. Najstarsza z nich jest datowana na rok 1300 i została zbudowana przez mnichów z San Bernardino, mieszkających w kościele pod wezwaniem Santa Sofia. Kościół ten wiele lat później stał się częścią posiadłości – jej kaplicą.

W 1967 roku Giancarlo Begnoni kupił od hrabiny Rizzardi historyczną winnicę Santa Sofia w Pedemonte. Będąc winiarzem, który przywiązywał dużą wagę do jakości win rozpoczął proces innowacji, który sam nazwał „strategią doskonałości”. W 2006 roku narodziło się Antichello, młodsza i bardziej wszechstronna propozycja niż historyczna marka korporacyjna Santa Sofia. Antichello to nowa marka, która kontynuuje 50-letnią tradycję winiarską rodziny Begnoni.

Veneto jest jednym z najbardziej płodnych regionów winiarskich we Włoszech, tuż obok Sycylii i Apulii. Produkuje się tutaj niemal jedną piątą włoskich win jakościowych – około 8 milionów hektolitrów z około 40 odmian winorośli, z czego jedna czwarta posiada status DOC. Istnieje zauważalny podział na wschód i zachód co do reputacji i jakości win. Podczas gdy prowincja Werona, w której powstają słynne wina takie jak soave, bardolino i jedno z trzech królewskich czerwonych win włoskich – Amarone, tak wina z okolic Breganze, Colli Berici i Colli Euganei są praktycznie anonimowe. Nie należy zapominać o powszechnie lubianym prosecco, które można określić mocnym reprezentantem win ze wschodniej części Veneto.

Valpolicella pochodzi z dolin położonych na północ od Werony, obszar upraw jest podzielony na dwie części. Rejon Classico, wokół San Pietro w Capiano, Fumane i Negra, produkuje intensywne wina z winogron, które dojrzewają na wysokości od 150 do 450 m n.p.m. W dolinie rzeki Adygi. Dołączonej do regionu w 1968 roku, produkuje się masowo konsumowane wina przeznaczone do sprzedaży w supermarketach w całej Europie.

Antichello Valpolicella powstaje w 70% z Corviny, 20% Rondinelli oraz 10% Corvinone. Winogrona zbierane są ręcznie i poddawane procesowi winifikacji w kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali nierdzewnej. Do końca fermentacji, która trwa prawie 8-10 dni, sok jest oddzielany od winogron. Wino o owocowym bukiecie z niuansami wiśni. Antichello Valpolicella to idealne wino do makaronu z sosem mięsnym, świeżym serem lub z pieczonym białym mięsem.

Santa Sofia Antichello Soave – DOC Soave – Włochy

Zobacz również...

ANTICHELLO MERLOT DELLE VENEZIE IGT 0,75L

Wino czerwone

GORU ORGANIC 0,75L

Wino czerwone

GORU EL GORU 0,75L

Wino czerwone

Back To Top
Winopedia
© Winopedia 2020 | Partner Center HoReCa