CHIANTI BARBI

Region Toskania

Malownicze średniowieczne miasteczka, wiejskie pejzaże z charakterystycznymi krętymi dróżkami otulonymi cyprysami, wyśmienita regionalna kuchnia okraszona aromatyczną oliwą z oliwek oraz przede wszystkim jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Jednym słowem – Toskania.

Winiarstwo w tym regionie ma długą tradycję, sięgającą do epoki Etrusków czyli niemal 3000 lat. Jednym z najbardziej znanych rejonów winiarskich w Toskanii stanowi Chianti, o którym pierwsze wzmianki odnotowano w 700 r. n. e. Obecnie Toskania jest największym producentem wina we Włoszech, jednak dla winiarzy z tego regionu liczy się nie tylko ilość, ale także jakość. To tutaj producenci wprowadzili nowoczesne metody winifikacji czego efektem były tzw. superwina z Toskanii – bynajmniej niezgodne z przepisami apelacyjnymi jednak o wspaniałych walorach aromatycznych i smakowych.

Winiarnia Fattoria dei Barbi

Na tych terenach osiedliła już w XI wieku jedna ze szlachetnych rodzin Sieny – Colombini. Jej członkowie działali w rządzie sieneńskim od początku 1000 roku, a 200 lat później Colombini otrzymali herb z czterema małymi gołębiami namalowanymi na niebieskim polu i oddzielonymi złotym krzyżem. Herb ten można podziwiać na współczesnych butelkach pochodzących z Fattoria dei Barbi. Zanim jednak rodzina Colombini zasłynęła w świecie winiarskim przeszła liczne transformacje – na przestrzeni wieków jej członkowie byli zarówno kupcami wełny, bankierami i notariuszami. Ciekawym epizodem stała się także historia Giovanniego Colombiniego, który w XIV wieku otrzymawszy powołanie został mnichem. Przekazał swój majątek Kościołowi i założył zakon Gesuati, który co ciekawe przetrwał aż do 1952 roku. Sam Giovanni po swojej śmierci został beatyfikowany.

Pierwszą znaczącą datą we współczesnej historii jest rok 1817, kiedy to Colombini jako absolutni pionierzy winiarstwa w tym regionie sprzedali pierwsze butelki Brunello. Jednakże, to urodzony w 1906 roku nomen omen Giovanni Colombini zapisał się złotymi literami w dziejach swojego rodu. Unowocześnił uprawę winorośli jak również był pomysłodawcą otwarcia pierwszego publicznego sklepu z winami w Twierdzy Montalcino w 1936 roku. Giovanni rozpoczął także sprzedaż wysyłkową toskańskich win oraz eksport na wiele zagranicznych rynków. W latach 50-tych otwarto również piwnicę Fattoria dei Barbi dla zwiedzających, co zapoczątkowało turystykę winiarską.

Obecnie pieczę nad rodzinnym dorobkiem sprawuje Stefano Cinelli Colombini – wnuk Giovanniego. Kontynuuje on misję dziadka w iście mistrzowskim wydaniu. Jako wykształcony prawnik długo wprawiał się w rolniczy fach zdobywając wiedzę nie tylko z zakresu wina i winiarstwa, ale także upraw zboża i oliwek, hodowli zwierząt, zarządzania rodzinnymi nieruchomościami czy prowadzenia sklepów mięsnych i mleczarskich. Promowanie historii i kultury swojego regionu nie przeszkadza mu we wprowadzaniu nowych technologii. Dzięki swoim działaniom znacząco rozszerzył zasięg eksportu a także podwoił ilość produkowanych butelek – obecnie 700 000 rocznie.

Szczep Sangiovese

Sangiovese to szczep łatwo ulegający mutacji. Istnieje wiele jego odmian, co wpływa na charakter win mogących się od siebie dość znacznie różnić smakiem i aromatem, w zależności od miejsca uprawy oraz odmiany winorośli. Ogólnie można przyjąć, że sangiovese daje wina o bogatej gamie aromatów, od świeżych owoców z przewagą wiśni, moreli i śliwek, często z nutą drewna, orzechów i kory, poprzez zapachy bardziej ziemiste czy nawet zwierzęce, aż do powstałych w czasie leżakowania, z akcentem cedru. Czasami do złudzenia mogą przypominać bordeaux. Sangiovese charakteryzuje się zawsze wyraźną strukturą kwasową o dość dobrze wyczuwalnych garbnikach.

CHIANTI BARBI DOCG

Historia tego wina sięga aż 1817 roku. Spełnia surowe wymogi apelacji składając się z 90% Sangiovese, 7% Canaiolo oraz 3% lokalnych szczepów. Wino to ma piękny rubinowy kolor. W nosie jest bardzo owocowe, z wyraźnie wyczuwalną dojrzałą śliwką i soczystą wiśnią, z delikatną nutą fiołków. W smaku przyjemne, świeże, o lekkiej strukturze i miękkich taninach oraz owocowo-mineralnym wykończeniu.