Coto de Imaz Grand Reserva – DOCa Rioja – Hiszpania

Region Rioja

Rioja to legendarny region  w północnej Hiszpanii. Winem obsadzone jest 65 tys. hektarów, a apelacja podzielona jest na trzy historyczne podregiony: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Baja. Większość winnic leży w granicach administracyjnej prowincji La Rioja (historycznie należącej do Kastylii), ale niewielka ich część leży także w Kraju Basków i Nawarrze. Winiarską stolicą regionu jest położone nad rzeką Ebro miasteczko Haro. Wina w regionie Rioja produkowane są od czasów rzymskich. Winnice powstawały tutaj głównie wokół klasztorów zajmujących się obsługą pielgrzymów zmierzających szlakiem pielgrzymkowym do Santiago de Compostella. Duży udział w rozwoju tego regionu mieli winiarze francuscy, którzy po zaatakowaniu francuskich winnic filokserą, przenieśli tutaj swe uprawy, a także metody produkcji.

W regionie wina spełniające wymagania jakościowe mogą korzystać z certyfikatu pochodzenia Denominación de Origen Calificada (DOCa). Rioja uzyskała to zaszczytne miano jako pierwsza w 1991 roku.

Ze względu na okres i sposób starzenia, wina rioja podzielone są na cztery rodzaje.

  • Joven (młode) albo Cosecha – oznaczone jako wino regionalne (Garantía de Origen) wino przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, często w białej i różowej wersji.
  • Crianza – wina wysokiej jakości; wina czerwone leżakują od 2 do 3 lat, w tym przynajmniej rok w dębowych beczkach (dla win białych ten okres jest skrócony do 6 miesięcy)
  • Reserva – wina bardzo wysokiej jakości; wina czerwone dojrzewają trzy lata, w tym co najmniej rok w dębowych beczkach; wina białe dojrzewają 2 lata w tym minimum 6 miesięcy w dębowych beczkach
  • Gran Reserva – wina o najlepszej jakości z wyjątkowo dobrych roczników; wina czerwone leżakują w dębowych beczkach co najmniej dwa lata, a następnie co najmniej trzy lata w butelkach. Wina białe muszą leżakować 4 lata, w tym co najmniej 6 miesięcy w dębowych beczkach.

Liczne wytwórnie wydłużają wymagany przez regulacje winiarskie okres starzenia.

 

Winnica El Coto

El Coto de Rioja to  owoc połączenia ciężkiej pracy, pasji oraz wyśmienitych owoców regionu Rioja. Wszystko zaczęło za sprawą czterech młodych pasjonatów wina w 1970 roku, dziś są właścicielami 8 winnic dających łącznie areał 730 hektarów – w tym Finca Los Almendros – największej w regionie (450 ha). Dodatkowe 2.000 ha upraw w ich portfolio znajduje się dzięki współpracy z małymi winiarzami. Eksportują wina do 70 krajów, ich El Coto Blanco jest co 5 butelką białego wina spożywanego w Rioja. Główną czerwoną odmianą jest tempranillo, a białą viura (podobnie jak w całym DOCa Rioja), 92% win jest starzonych w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. A w piwnicach El Coto spoczywa rekordowa ilość – 70.000 beczek!

Dynamiczny rozwój winnicy zaowocował tym że w 2000 r El Coto de Rioja stała się wiodącą marką na hiszpańskim rynku w kategoriach Crianza i Reserva. W 2010 El Coto potwierdza swoje zaangażowanie w produkcję białych win dzięki plantacji w Finca Carbonera, najwyższej winnicy w Rioja, nowych białych odmian zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną.

W roku 2016 El Coto de Rioja zdobył trofeum na najlepszą hiszpańską winiarnię roku na Międzynarodowym Konkursie Wina (IWSC), jednym z najbardziej prestiżowych nagród w branży winiarskiej na świecie. Zwycięzcy zostali ogłoszeni podczas uroczystej ceremonii, która odbyła się 16 listopada w Londynie. El Coto de Rioja, przyznano aż 7 medali.

Do dnia dzisiejszego El Coto de Rioja jest jednym z czołowych producentów win w regionie.

Szczep Tempranillo

Literatura podaje, że trafił do Hiszpanii dzięki mnichom z Burgundii, którzy przywieźli tę winorośl w trakcie podróży do Santiago de Compostela. Ponoć ma wspólnych przodków z pinot noir, co trochę tłumaczy pewne podobne cechy związane z profilem aromatycznym. Z Hiszpanii powędrował szybko do Portugalii, a następnie dalej do Argentyny i Meksyku. Dziś uprawiany jest także w USA, Australii i RPA. najbardziej klasyczną nutą w bukiecie tempranillo jest truskawka (przy akompaniamencie wanilii); zdarzają się też maliny, śliwki, czarne porzeczki, często także delikatne nuty ziołowe i korzenne. 100% tempranillo daje zazwyczaj miękkie taniny i niski poziom kwasowości. Na przestrzeni lat wiele się zmieniło jeśli chodzi o styl wina i metody produkcji.

Coto de Imaz Grand Reserva    

Wyjątkowe wino z owoców zbieranych z wyselekcjonowanych krzewów. Nos nieco jeszcze zamknięty, złożony z intensywnych czerwonych i czarnych owoców. Nuty drewniane i balsamiczne. W ustach bardzo skoncentrowane, z wyraźnymi, choć dobrze zintegrowanymi taninami. Mocna struktura z dobrą kwasowością oraz znakomita równowaga i elegancja. Pomimo szczodrego stylu bardzo gładkie i jedwabiste.

Produkcja wina odbywa się  w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 21-30 dni. Wystarczy maceracja, aby osiągnąć równowagę między owocami a esencją. Następnie wino dojrzewa przez 24 miesiące w amerykańskich i francuskich beczkach z dębu, a następnie minimum 36 miesięcy leżakuje  w butelce. Rocznik 2012 Coto de Imaz Gran Reserva  został uhonorowany jako „Best in Show” po otrzymaniu 97 punktów na Decanter World Wine Awards 2019, wyróżniając się wśród najlepszych win na świecie jako jedyne wino DOCa Rioja, które wygrało tę nagrodę. Do tegorocznej imprezy zgłoszono 16 500 win.